vrijdag 7 juni 2013

Welke rollen speel jij?

(Dit is een artikel uit één van de eZines van Coach Op Afstand)
Welke rollen speel jij?
Jezelf zijn is iets wat we graag willen. In iedere situatie jezelf kunnen zijn. Want, horen we vaak, als je jezelf bent voel je je ontspannen, dat vermindert stress, zorgt ervoor dat je in je kracht staat. Helemaal mee eens! Maar wie ben jij dan? En ben jij altijd dezelfde jij? En als dat niet zo is, in welke situatie ben je dat de ene jij en in welke de andere? Dat is helemaal nog niet zo makkelijk om te achterhalen. 

In je leven speel je een heleboel rollen: je bent bijvoorbeeld én dochter én zus én moeder én vriendin én geliefde én leidinggevende én vertrouwenspersoon, etc. Vaak gedraag je je in de ene rol net weer wat anders dan in de andere rol. Dit heeft met verschillende dingen te maken. Bijvoorbeeld met de verwachtingen die anderen van je hebben. Of verwachtingen die jij denkt dat anderen van je hebben. Je ideeën over hoe iemand in een bepaalde rol zou moeten zijn. Als moeder wil je lief, begripvol en meegaand zijn voor je kinderen. Als leidinggevende wil je krachtig overkomen en goed duidelijke beslissingen kunnen maken. Hoe meer tegenstrijdigheden er zit tussen je verschillende rollen, hoe lastiger dat kan zijn. Je switcht eigenlijk steeds weer van persoonlijkheid. Maar wie ben jij dan eigenlijk?

Het spelen van rollen kan veel energie kosten als het erg ingaat tegen de persoon die je in werkelijkheid bent. Dan ben je eigenlijk je eigen persoonlijkheid aan het onderdrukken. Dat geeft een gevoel van ongemak, van onrust. Ook kun je het gevoel krijgen dat je niet mag zijn wie je bent. Dat jouw persoonlijkheid niet OK is. En dat is natuurlijk onzin. Persoonlijkheden verschillen nu eenmaal van elkaar, maar de één is niet beter dan de ander. Wel is het soms handiger om je in een bepaalde situatie wat aan te passen en dus een rol aan te nemen. Ik ga uitleggen hoe je dat op een manier kan doen zonder dat je je eigen persoonlijkheid ontkent.

Daarvoor is het interessant te onderzoeken wie jij eigenlijk bent als je achter de rollen die je speelt gaat kijken. Wat hoort echt bij jou? Kijk daarvoor eens naar een situatie waarin je in een bepaalde rol zit. Ga eens eerlijk na welke aspecten bij je rol horen en dus te maken hebben met de invloed van anderen en de situatie. Als je daar een beetje doorheen kunt kijken, wat zie je dan? En kun je dit terugzien als je op dezelfde manier naar je andere rollen gaat kijken? Ga alle verschillende rollen af en ontdekt op deze manier wie je eigenlijk echt bent. Met die kennis kun je je voordeel doen. 

Als je weet wie er echt onder de rollen die je speelt zit, kun je er daarna bewust voor kiezen om af en toe weer in een rol te stappen. Stel, je hebt ontdekt dat je eigenlijk best introvert bent. Je vind het prettig om op jezelf te zijn of in 1-op-1 situaties. Echter, op je werk is het toch echt wel van belang dat je ook een stevige bijdrage hebt in een groep tijdens een bijeenkomst. Je kunt er dan bewust voor kiezen om je gedrag tijdelijk wat aan te passen. Je stapt eigenlijk even uit je veilige zone en treed wat meer naar buiten toe. Je gedraagt je wat extraverter dan je bent. En dat kan best, want van binnen weet je wie je echt bent en na de bijeenkomst keer je ook weer meteen terug naar jezelf. Omdat je weet wie je bent en wat je nodig hebt, neem je na een dergelijke meeting wat extra rust en daarna kun je er weer tegen aan.

Kortom, het is belangrijk om zelf inzicht te hebben in de verschillende rollen die je speelt. Om daar doorheen te kunnen kijken en zo te zien wie je echt bent. Vanuit je eigen kracht kun je vervolgens bewust kiezen om je af en toe wat aan te passen aan een situatie en je anders te gedragen. 

Wat is jouw ervaring met het spelen van verschillende rollen? Voel je je er prettig bij? Welke rollen speel je allemaal? Ik ben benieuwd naar jullie reacties om ze ook (anoniem) te kunnen verwerken in een volgende eZine! Klik hier om anoniem je reactie te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten