vrijdag 16 november 2012

Wat houdt je tegen?


Wat houdt je tegen?

Eigenlijk wil je het anders. Je weet misschien ook al wel in grote lijnen, of zelfs vrij gedetailleerd, hoe je het zou willen. Maar iets houdt je tegen....En je blijft waar je bent en doet wat je de afgelopen periode steeds hebt gedaan. Op zich ben je niet ontevreden; je collega's zijn best leuk, je werkzaamheden zo nu en dan echt interessant, je kent de organisatie goed.

Kortom, je voelt je wel prettig in je comfort zone. Deze veilige zone heeft iedereen. Bij de één is hij wat ruimer dan bij de ander, maar deze zone verlaten kan voor iedereen onprettig voelen. Dit komt onder andere omdat het verlaten van je comfort zone onzekerheid met zich meebrengt. We voelen ons het fijnst in een veilige omgeving en vinden het daardoor eng om te veranderen en dus risico's te nemen. In welke mate je dit eng vindt hangt ook weer af van je persoonlijkheid. Zo zul je er minder moeite mee hebben wanneer je open staat voor nieuwe ervaringen (dit is een stabiel persoonlijkheidskenmerk dat gemeten kan worden met een Big Five persoonlijkheidstest).
 
Om te veranderen zul je echter toch uit je comfort zone moeten komen. Je weet nooit van te voren hoe de verandering zal uitpakken. Zul je het wel goed doen? zul je wel weer leuke collega's krijgen? Wat als je contract straks niet verlengd wordt?

Je kunt het voor jezelf makkelijker maken, door af en toe te oefenen met dingen die buiten je comfort zone liggen. En dat hoef je niet te beperken tot werkgerelateerde dingen. Wil je er het meest van leren, dan kun je het beste ook opschrijven wat je gedaan hebt, hoe het ging en wat je ervan vond.

Omdat wij diep van binnen risico's willen vermijden, om het voor ons zelf zo veilig mogelijk te maken, hebben wij allemaal een innerlijke stem die verandering wil tegenhouden. Deze stem zegt je bijvoorbeeld: 'Ah, zo erg is het allemaal niet, eigenlijk heb ik het best naar mijn zin.' Als je dit mechanisme kent en ook herkent bij jezelf, kun je daar op inspelen door niet te veel waarde te hechten aan deze gedachten. Je accepteert dat je het spannend vindt om uit je veilige zone te stappen. 

Daarnaast heeft iedereen ook zijn eigen saboteurs die zich gedurende je leven hebben gevormd onder de invloed van je opvoeding en je omgeving. Heb je van huis uit bijvoorbeeld meegekregen dat jullie 'maar normale mensen' zijn, dan kun je nu merken dat iets je tegenhoudt in een verandering die door je familie als apart of anders werd beschouwd. Deze saboteurs zijn wat lastiger te herkennen en zijn ook voor iedereen anders. Mocht je merken dat iets je in de weg blijft zitten, dan is het zinvol om eens op zoek te gaan naar deze saboteurs . Je kunt hier zelf al wat aan doen door terug te denken aan je jeugd. Hoe ben je opgevoed? Wat zeiden je ouders vaak tegen je? Hoe keken zij tegen verandering aan? Welke regels en opvattingen golden er? Dit hoeven geen negatieve ervaringen te zijn. Ook positieve dingen kunnen verandering tegenhouden. Als je je bewust bent van je eigen innerlijke saboteurs, dan kun je er ook bewust voor kiezen om iets anders te doen. Je accepteert dat je deze overtuiging in je zit, maar handelt hier niet naar. Je kunt hier nog verder in gaan door er een positieve variant tegenover te zetten, zodat je deze saboteur kunt overwinnen. 

Je merkt dat er meerdere oorzaken kunnen zijn waardoor je toch steeds blijft zitten waar je zit en kiest voor veiligheid. Heb je het gevoel dat je wat hulp kunt gebruiken om op weg te komen, mail dan eens om een online intake aan te vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten