zondag 20 mei 2012

Onbewust kiezen

Onbewust kiezen.
Het artikel in het vorige eZine ging over de werk/privé balans. Als je steeds het gevoel te weinig tijd hebt voor alles, zul je op een gegeven moment keuzes moeten maken. Welke activiteiten kun je door iemand anders laten doen? Welke activiteiten zijn overbodig? En welke activiteiten schrap ik zodat ik meer aandacht kan besteden aan wat ik echt wil? Soms zul je moeten kiezen tussen meerdere geliefde activiteiten omdat je gewoon te veel wilt. Dat kan moeilijk zijn.

Moeilijke beslissingen kom je regelmatig tegen in je leven. De één gaat daar makkelijker mee om dan de ander. Voor een deel heeft dit te maken met persoonlijkheid. Mensen verschillen in de mate waarin ze risico's durven te nemen. En beslissingen nemen is ook risico's nemen. Je weet namelijk nooit wat de uitkomst zal zijn van een beslissing. Als je iemand bent die niet graag risico's neemt, denk je waarschijnlijk vaak lang na voor je een beslissing neemt. Of je neemt helemaal geen beslissing uit angst de verkeerde keuze te maken. Het kan natuurlijk ook een keuze zijn om niet te veranderen, maar deze keuze maak je dan bewust. Als je niet verandert omdat je geen beslissing kunt of durft te nemen, is er sprake van verlamming. Je blijft stilstaan.

Hoe kom je hier doorheen? Hoe krijg je jezelf zo ver om wel een stap te nemen?

Probeer ten eerste te accepteren dat je nooit weet hoe een beslissing precies zal uitpakken. Daarnaast is een beslissing niet definitief, je kunt altijd weer op een andere manier veranderen. Veel mensen proberen om alle mogelijke informatie te verzamelen over het onderwerp om de keuze rationeel te kunnen maken. Uit onderzoek blijkt echter dat onze hersenen er helemaal niet op zijn gemaakt om bewust complexe beslissingen te maken. We denken vaak dat we heel bewust een beslissing maken, maar in werkelijkheid is er tè veel informatie om bewust te verwerken. Er spelen daardoor allerlei onbewuste processen mee bij het maken van een moeilijke keuze.

Wat je kunt doen is eerst bewust nadenken over je vraagstuk, je goed laten informeren over de opties en eventueel lijstjes maken met voors en tegens. Vervolgens leg je de informatie een tijdje weg en laat je het rusten. Nu krijgt je onderbewuste de mogelijkheid om met het vraagstuk aan de slag te gaan. Je onderbewuste heeft een veel grotere verwerkingscapaciteit en zal dus wel eens met de beste keuze kunnen komen. Spreek met jezelf een moment af waarop je een keuze maakt en maak dan ook echt die keuze. Je hoeft hem nog niet uit te voeren, maar alleen in gedachten te maken.

En hoe voelt dit?
Goed?

Voer dan ook echt je keuze uit! Maak een actieplan en ga aan de slag. En onthoud: je kunt altijd weer het besluit nemen het anders te doen. 



Deze blog is een artikel uit mijn eZine. Wil je deze voortaan ook ontvangen?? Meld je dan gratis aan. Lezers van het eZine krijgen regelmatig de kans om van speciale aanbiedingen gebruik te maken. Meer informatie over Coach Op Afstand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten