dinsdag 1 mei 2012

Solliciteren: stap 1

Solliciteren: stap 1

Er zijn allerlei redenen waarom je op zoek zou kunnen zijn naar een andere baan: je bent zonder werk komen te zitten, je zit op de schopstoel in je huidige baan of je vindt het gewoon niet leuk meer. Wat ik vaak om me heen zie is dat mensen in het wilde weg gaan solliciteren op alles wat 'wel leuk' lijkt. Dit leidt onnodig tot teleurstellingen. 

Waarom?

De kans is groot dat je solliciteert op banen die niet echt bij jou passen. Je profiel sluit niet goed aan bij wat er gevraagd wordt. Doordat er deze tijd vaak erg veel reacties op een vacature komen, belandt jouw sollicitatie al snel in de prullenbak. Als je veel tijd hebt gestoken in je aangepaste cv en brief, is dit zonde van je tijd.

Kom je wel door de brievenselectie en mag je op gesprek komen, dan loop je tegen de volgende mogelijke teleurstelling aan. Je kunt niet goed motiveren waarom jij geknipt bent voor deze functie en wat jou zo fantastisch lijkt aan die baan: Je vindt het namelijk helemaal niet zo fantastisch! Daar prikt een goede recruiter wel doorheen. In dit geval heb je nog meer energie verspild, omdat je daadwerkelijk naar het bedrijf toe bent gegaan.

Het kan natuurlijk dat jij wel een heel goed toneelspel op kunt voeren en je aangenomen wordt voor deze baan die je 'wel leuk' leek. Als je geluk hebt blijkt de baan 'echt leuk'. Maar anders beland je in een situatie waarin je niet tevreden bent met je werk en het liefst weer op zoek gaat naar iets anders. Maar je bent net ergens begonnen. Dat geef je toch niet zomaar op? En wat moet je dan doen?

En dat is dus precies de vraag waar je mee zou moeten beginnen. Wat moet (of eigenlijk vooral wil) je doen? Neem de tijd om hier bij stil te staan, om de hiervoor genoemde scenario's te vermijden. En maak jezelf er niet te makkelijk van af. Ga uitgebreid op onderzoek naar dat wat jou enthousiast maakt, wat aansluit bij je kwaliteiten (wat zijn jouw kwaliteiten eigenlijk?) en bij je persoonlijkheid (wat voor soort bedrijf past bij jou? In welke rol voel je je prettig? etc).

Ik zeg niet dat het dan meteen makkelijk zal zijn om een baan te vinden. Maar je verspilt in ieder geval niet je energie aan banen die je toch niet krijgt of waar je niet gelukkig van wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten