woensdag 4 juli 2012

Sollicitatie tips van nu!


Sollicitatie tips van nu!

Ik merk dat mensen bij het solliciteren toch nog vaak moeite hebben met het bepalen van een aanpak. Ook wordt er nog veel gesolliciteerd op de 'traditionele' manier. Terwijl er ook andere manieren zijn waarmee je meer succes kunt boeken. Ik las laatst bijvoorbeeld weer dat slechts 1 op de 5 vacatures op vacaturebanken terecht komt, wat betekent dat de rest op een andere manier wordt ingevuld. In een ander artikel las ik over het feit dat werkgevers steeds meer nieuwe middelen inzetten om mensen te werven (denk aan social media: LinkedIn, Twitter), maar dat met name de 'oudere' werkzoekende nog op de traditionele manier op zoek gaat. Zo vinden werkgever en werkzoekende elkaar dus niet. Zonde! Daarom hier een greep uit sollicitatietips van deze tijd:

Spreek je netwerk aan
Vertel aan iedereen die je kent die je mogelijk kan helpen dat je op zoek bent naar een andere baan en maak ook duidelijk waar je naar op zoek bent. Veel vacatures worden via via opgevuld, dus maak gebruik van je netwerk!

Verbreed je netwerk
Ga netwerken om je bestaande netwerk uit te breiden. Er ontstaan steeds meer netwerkbijeenkomsten speciaal om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen. Ga in gesprek, en laat zien wat je te bieden hebt.

Investeer in social media
Zorg er in ieder geval voor dat je een volledig ingevuld LinkedIn account hebt. Geef in je headline aan dat je beschikbaar bent en voor welke functies. Zorg dat in je omschrijving en specialismen de termen naar voren komen waar jij op gevonden wilt worden. Word lid van groepen en meng je in inhoudelijke discussies om te laten zien wat jij in huis hebt. Volg ook bedrijven waar je graag zou willen werken. Kijk op de profielen van mensen in belangrijke posities bij interessante bedrijven. Zij zien dat jij hebt gekeken, en wie weet....

Overweeg te gaan Twitteren. Steeds meer bedrijven en recruiters gebruiken dit kanaal om te werven.

Zorg voor een perfect CV
Je CV laat in één oogopslag zien wie jij bent en wat jij te bieden hebt. Zorg er ook voor dat je CV los te lezen is van je brief. Vaak wordt eerst je CV gepakt en gescand op de vereiste kwaliteiten. Is dit niet bevredigend, dan blijft je brief ongelezen. Wees terughoudend met al te flitsende vormgeving (dit geldt natuurlijk anders wanneer je solliciteert op creatieve functies). En zorg dat je CV waarheid is. Liegen kan verleidelijk zijn, maar doe het niet!

Neem het niet persoonlijk
Natuurlijk, als je wordt afgewezen is het goed om te kijken in welk opzicht je hier zelf invloed op gehad zou kunnen hebben. Maar nu werkgevers soms kunnen kiezen uit honderden sollicitanten is het goed om een afwijzingen niet te persoonlijk te nemen en je er niet door uit het veld te laten slaan.

Zorg dat je weet wie je bent en wat je wilt
Dit blijft de basis van je zoektocht. Investeer tijd in het voor jezelf helder krijgen van wat je kwaliteiten zijn, wat je minder sterke punten en wat je eigenlijk wilt. Zo voorkom je dat je in het wilde weg gaat schieten, wat je onnodig veel energie kost.

Een beetje hulp nodig om op weg te komen? Schrijf je in voor de sollicitatie boost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten